ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μας κόστισε ο κούκος αηδόνι.....




Η γνωστή φράση ότι για κάτι «κόστισε ο κούκος αηδόνι» λέγεται όταν έχουμε πληρώσει για αυτό πολύ περισσότερα απ' ό,τι κανονικά αξίζει. Η ιστορία από την οποία προέρχεται η παροιμία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ανάμεσα στα χρήματα που ξόδεψε το νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, κάποια δόθηκαν για την αγορά ενός ατμοκίνητου καραβιού, έπειτα από πρόταση του Άγγλου Κόχραν.

Όταν τελικά το καράβι έφτασε στη χώρα μας, πλήθος κόσμου πήγε να το δει από κοντά. Ανάμεσα τους βρίσκονταν και ο ποιητής Σπυριδώνης, τροβαδούρος της εποχής.

Αφού παρατήρησε το καράβι, γύρισε και είπε στον Γεννάδιο που βρίσκονταν δίπλα του: «Λογιότατέ μοι, τούτο το ατιμοκίνητο, μας εκόστισε αηδόνι και εβγήκεν κούκος!». Πέρα από το προφανές λογοπαίγνιο με τη λέξη «ατμοκίνητο» και «άτιμο… κίνητο», ο Σπυριδώνης σημείωσε το δυσανάλογο κόστος για το νέο απόκτημα της χώρας…


ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ

Ένας από τους αστυνομικούς διευθυντές της παλιάς Αθήνας, ο Μπαϊρακτάρης, χτύπησε αλύπητα όλους τους μάγκες, τα κουτσαβάκια της εποχής του. Εκτός από το ψαλίδι που είχε και που έκοβε τα μανίκια των σακακιών, που φορούσαν από το ένα μόνο χέρι οι κουτσαβάκηδες, τους έδερνε και στο τέλος τους έκοβε τα τσουλούφια των μαλλιών τους και τους άφηνε να φύγουν. Αυτοί όμως ύστερα από τον εξευτελισμό τους, προτιμούσαν να τους βάλει φυλακή, παρά να βγουν έξω με αυτά τα χάλια. Τότε μάλιστα, τραγουδούσαν : «Τα σίδερα της φυλακής, είναι για τους λεβέντες». Από το δίστιχο αυτό, έμεινε μέχρι τα χρόνια μας η φράση.


Πηγή: http://e-didaskalia.blogspot.com/2015/09/blog-post_40.html#ixzz3kbGG9hZZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου