ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

20 πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις για να φέρεις την ευτυχία το 2016




Ό,τι χρειάζεται να κάνετε για να εξελίξετε την ζωή σας και να φέρετε την ευτυχία που αναζητάτε, βρίσκεται σε αυτές τις 20 συμβουλές που ακολουθούν. 
Είναι σημαντικό να βγάλετε από την ζωή σας τις αρνητικές συνήθειες, να ελαχιστοποιήσετε τις σκέψεις, τις νοοτροπίες και τα πιστεύω που σας κρατάνε πίσω στην ζωή σας και τελικά την επηρεάζουν πιο πολύ απ’ όσο φαντάζεστε!


1. Μην βασίζεις τις επιλογές της ζωής σου στις προσδοκίες των άλλων.

Οι επιρροές μας, προέρχονται από τους φίλους μας, την οικογένειά μας και το κοινωνικό μας περιβάλλον. Από τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές, μέχρι τις διαφημίσεις, όλα, περνάνε μηνύματα για τον τρόπο ζωής και σκέψης. Ακόμα και όλοι γύρω σου, έχουν γνώμη και άποψη για το πώς θα έπρεπε να ζεις και τι επιλογές θα έπρεπε να κάνεις.
Ο καθένας μας όμως, έχει τις δικές του εμπειρίες, τους δικούς του φόβους και τα δικά του όνειρα και δεν θα έπρεπε να τα αλλάζει και να τα προσαρμόζει στα δεδομένα και τις απαιτήσεις κανενός!
Αδιαφόρησε για το τι περιμένουν οι άλλοι από εσένα και επέλεξε να ζήσεις την ολόδική σου ζωή!

2. Μην αγνοείς ποτέ την διαίσθησή σου.

Στις σημαντικότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε, υπάρχει πάντα εκείνη η φωνούλα της διαίσθησής μας, που μας καθοδηγεί. Μπορεί να είναι ένα συναίσθημα, μια προαίσθηση, ακόμα και κάτι που δεν μπορείς να εξηγήσεις ακριβώς, το οποίο όμως σου δίνει την κατευθυντήρια γραμμή για να πάρεις την απόφασή σου.
Νομίζουμε πως τις δύσκολες αποφάσεις της ζωής μας, είναι δύσκολο να τις πάρουμε. Αναλύουμε τα δεδομένα από όλες τις πλευρές, κάνουμε λίστες με τα συν και τα πλην και προσπαθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές με τον πιο ορθολογικό τρόπο.
Μελετάμε ξανά και ξανά όλα αυτά, αναβάλλουμε την απόφασή μας όσο πιο πολύ μπορούμε, παρότι εξαρχής ξέρουμε την απάντηση!
Το μόνο που χρειάζεται είναι να έρθουμε σε επαφή με την φωνή μέσα μας, που ξέρει πάντα πιο είναι το σωστό και να την εμπιστευτούμε!

3. Σταμάτα να διαπραγματεύεσαι τα όνειρά σου. 

“Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους.”
—Eleanor Roosevelt
Δεν χρειάζεται να τα εγκαταλείψεις όλα και να τα ρισκάρεις όλα για να ακολουθήσεις τα όνειρά σου. Μπορείς να αρχίσεις να κάνεις μικρά βηματάκια προς τα εκεί. Πιέζεσαι λιγότερο όταν τα βήματα προς εκεί που θες να πας τα κάνεις σταδιακά. Μαθαίνεις από τα λάθη σου, απολαμβάνεις τις μικρές σου νίκες και ετοιμάζεσαι για τα επόμενα βήματά σου.
Κι όσο μαζεύεις μικρές νίκες, ανοίγεις τον δρόμο για να πάρεις τα μεγαλύτερα ρίσκα σου. Περπατάς στο δρόμο που θα σε φτάσει στα όνειρά σου και γεμίζεις από ενέργεια και κινητήριο δύναμη για να κάνεις αυτή τη διαδρομή μέχρι τον τερματισμό.

4. Σταμάτα να αναβάλλεις αυτά που θες να κάνεις. 

Έχεις μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα του τι θες να κάνεις και τι θες να πετύχεις. Όμως δεν ξέρεις πώς θα το καταφέρεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν οδηγίες για το πώς θα φτάσεις στην γραμμή του τερματισμού! Ακόμα κι αν φτιάξεις το τέλειο πλάνο, θα υπάρχουν πολλές στιγμές που θα ταλανίζεσαι.
Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις το ρίσκο. Θα κάνεις λάθος και αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Θα αλλάξεις διαδρομή όταν θα καταλαβαίνεις πως φτάνεις σε αδιέξοδο. Στη διαδρομή όμως, θα μαθαίνεις από τα λάθη σου και θα προσαρμόζεσαι. Κι όσο προχωράς, θα μειώνονται οι αμφιβολίες.
Για να γίνουν όλα αυτά όμως, θα πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα!

5. Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. 

“Δεν έχει κανένα νόημα να είσαι ανώτερος από τον διπλανό σου. Η ουσία είναι στο να είσαι ανώτερος από τον ίδιο σου τον εαυτό.”
—Ernest Hemingway
Όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, το κάνουμε με ανθρώπους που είναι πιο πετυχημένοι από εμάς. Αυτό μας δημιουργεί εν τέλει ανασφάλεια και το συναίσθημα του ότι είμαστε ανεπαρκείς. Εστιάζουμε στο γιατί να μην είμαστε τόσο επιτυχημένοι όσο εκείνοι. Νιώθουμε ζήλεια. Κατηγορούμε τους εαυτούς μας που δεν πήραμε καλύτερες αποφάσεις.
Αντί λοιπόν να πνίγεσαι μέσα σε όλη αυτή την αρνητικότητα, άρχισε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την καλύτερη εκδοχή που θα ήθελες να είσαι!
Όταν ασχολείσαι με το πώς θα ήθελες να είσαι, βρίσκεις τον τρόπο να δουλέψεις με τον εαυτό σου κι αυτό θα φέρει το αποτέλεσμα που θες!

6. Μην αναζητάς διαρκώς την αποδοχή των άλλων. 

Όταν διαρκώς αναζητάς την επιδοκιμασία των άλλων, τελικά κάνεις τις επιλογές σου βάσει του τι αρέσει στους άλλους, αντί να σκέφτεσαι αυτό που θες και ευχαριστεί εσένα. Όταν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία, τα πράγματα μπορούν εύκολα να βγουν εκτός ελέγχου. Όλες σου οι αποφάσεις παίρνονται με βάση του τι θα άρεσε στους άλλους.
Σταμάτα να ανησυχείς για το πώς θα εκλάβουν οι άλλοι τις αποφάσεις σου και άρχισε να τις λαμβάνεις με γνώμονα τον εαυτό σου, τις επιθυμίες σου και τις ανάγκες σου.

7. Σταμάτα να ζητάς την άδεια από τρίτους

Όταν δεν δίνεις μεγάλη σημασία στην γνώμη τρίτων, έχεις την διαύγεια να βρεις αυτά που πραγματικά θες. Δεν περιμένεις από κανέναν το πράσινο φως για να κάνεις κάτι. Βάζεις στόχους που έχουν νόημα για εσένα και τους διεκδικείς χωρίς να νοιάζεσαι για το τι πιστεύει ο καθένας. Δεν ζητάς την άδεια από κανέναν και κάνεις αυτό που θέλεις και θεωρείς σωστό για τον εαυτό σου!

8. Πάψε να παραπονιέσαι 

Πολλά από τα πράγματα που ζούμε είναι άδικα. Πολλά πράγματα στραβώνουν για λόγους που εμείς δεν μπορούμε ούτε να ελέγξουμε αλλά ούτε και να επέμβουμε. Και τότε μπορούμε πολύ εύκολα να πέσουμε στην παγίδα και να αρχίσουμε να παραπονιόμαστε για όλα εκείνα που δεν πάνε καλά! Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις κάπως καλύτερα, να είναι ένα ξέσπασμα αλλά η αλήθεια είναι πως δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας.
Όταν σταματήσεις να παραπονιέσαι, τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι καθαρά και να αναζητάς λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματά σου.

9. Μην εστιάζεις στα αρνητικά

“Όταν είστε θλιμμένοι για κάτι, ο πόνος σε δοκιμάζει κι αυτή είναι η στιγμή που θα πρέπει να αντιδράσεις.”
—Marcus Aurelius
Σε αυτό που εστιάζουμε, αυτό γιγαντώνεται στην ζωή μας. Ασυναίσθητα, κάνουμε το μυαλό μας να εστιάζει στα αρνητικά κάθε κατάστασης. Από την άλλη όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να τα περνάει όλα από ένα θετικό φίλτρο και να τα αντιμετωπίζουμε έτσι.
Αν αλλάξουμε τον τρόπο που βάζουμε μέσα μας τα γεγονότα, τότε θα σταματήσουμε να βλέπουμε προβλήματα και θα δημιουργούμε ευκαιρίες!

10. Μην κολλάς στο πώς θα έπρεπε να πάνε τα πράγματα

Οι συνάδελφοί μας, θα έπρεπε να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν την σκληρή δουλειά που κάνουμε.
Η οικογένειά μας, θα έπρεπε να βλέπει τα πράγματα από την δική μας σκοπιά.
Στην πραγματικότητα, η ζωή δεν έχει καμία σχέση με το πώς θα έπρεπε να είναι. Είναι πιο άδικη απ’ όσο θα έπρεπε να είναι. Όταν αποδεχτούμε τα πράγματα έτσι όπως είναι και σταματήσουμε να τα θέλουμε έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις και πάμε παρακάτω πολύ πιο εύκολα!

11. Απόλαυσε την επιτυχία σου πριν πας παρακάτω.

Δίνουμε όλη μας την προσοχή και την ενέργεια για να φτάσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Κι όταν το καταφέρουμε, στεκόμαστε στο να το απολαύσουμε μόνο λίγες στιγμές μέχρι να βάλουμε τον επόμενο στόχο. Το να κοιτάς μπροστά είναι σημαντικό. Το να παίρνεις το χρόνο σου για να το “πανηγυρίσεις” είναι εξίσου σημαντικό.
Κάνε μια παύση. Δες τι κατάφερες. Δες πόσο έχεις προχωρήσει. Και τότε πάρε δύναμη για να προχωρήσεις παρακάτω.

12. Μην κολλάς στο να κερδίσεις σε έναν καβγά. 

Όταν είμαστε στην μέση μιας διένεξης, φτιάχνουμε στο μυαλό μας σαν μικροί δικηγόροι τους λόγους, ζητάμε απολογίες, παρουσιάζουμε τα επιχειρήματά μας, μόνο και μόνο για να ακούσουμε στο τέλος εκείνο το λυτρωτικό “έχεις δίκιο”.
Αντ’ αυτού στην πραγματικότητα και οι δυο πλευρές, θα βγουν από την κόντρα αυτή, χαμένες και απογοητευμένες.
Στην πραγματικότητα σε μια κόντρα, είναι όλοι χαμένοι. Έχουν χάσει ενέργεια, χρόνο και το κυριότερο, την ψυχραιμία τους!

13. Μην αναζητάς διαρκώς την αναγνώριση. 

Θέλουμε οι προσπάθειές μας να αναγνωρίζονται και να επιβραβεύονται. Αναζητώντας όμως διαρκώς την αναγνώριση, είναι το ίδιο με το να αναζητάς την έγκριση και την αποδοχή των άλλων.
Η διάθεση και τα συναισθήματά σου επηρεάζονται από το πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Κάνε την δουλειά σου όχι για να στο αναγνωρίσουν αλλά γιατί εσύ ξέρεις πως έτσι θα φτάσεις στον στόχο σου! Η αναγνώριση θα έρθει. Ίσως όχι σήμερα, αλλά θα έρθει. Η δουλειά σου δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί και αργά η γρήγορα, η επιβράβευση που θες, θα είναι αναπόφευκτη!

14. Μην ανησυχείς για το παρελθόν. 

Όσο πιο πολύ χώρο αφήνουμε στο παρελθόν να γίνεται παρόν, τόσο περισσότερο το ξαναζούμε! Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτα με το να ανησυχείς γι’αυτό! Δεν μπορείς να κάνεις καλύτερο το σήμερα με το να ζεις στο χθες. Είναι φυσικό να θυμάσαι τα λάθη σου. Δεν μπορείς να εμποδίσεις την σκέψη. Όμως από το να αφήνεις αυτές τις σκέψεις να κατακλύζουν το παρόν σου, είναι προτιμότερο να ζεις και να απολαμβάνεις το παρόν σου!

15. Μην κρίνεις συνέχεια τον εαυτό σου.

“Επιτυχία είναι να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.”
—Winston Churchill
Όταν έχεις φιλόδοξους στόχους, θα χάνεις την βολή σου. Θα αποτυγχάνεις ξανά και ξανά όσο θα προχωράς. Οι προσπάθειες που θα αποτυγχάνεις θα είναι κομμάτι της προόδου σου και της εξέλιξής σου. Να μάθεις να εκτιμάς τις προσπάθειές σου από το να κατηγορείς διαρκώς τον εαυτό σου για κάθε λάθος.
Θα προχωράς πολύ πιο αποδοτικά προς τους στόχους σου όταν είσαι επιεικής με τον εαυτό σου.

16. Κι αν έκανες τα λάθη σου, δεν πειράζει!

“Κάθε δυσκολία, κάθε αποτυχία, κάθε πόνος, κουβαλάει μέσα του τον σπόρο για να κάνεις στο τέλος κάτι πραγματικά σημαντικό!”
—Napoleon Hill
Όσες φορές κι αν ξαναζείς τα λάθη σου στο μυαλό σου, αυτές οι στιγμές έχουν περάσει. Τα λάθη έχουν γίνει κι ανήκουν στην ιστορία. Αντί να κολλάς εμμονικά στις αποτυχίες, μάθε ότι μπορείς από αυτά και άρχισε να τα διορθώνεις από σήμερα κι όλας.
Τα λάθη σου δίνουν την δυνατότητα να γίνεις καλύτερος. Κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία να μάθεις. Και το κυριότερο που θα μάθεις είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις πράγματα χωρίς να αποτύχεις.

17. Μην τα παίρνεις όλα πολύ σοβαρά. 

Μπορείς να πιάνεσαι από καθετί που σε ενοχλεί και γίνεται εμπόδιο στην καθημερινότητά σου και να αντιδράς. Ή μπορείς να ελαττώνεις όλα εκείνα που σε ενοχλούν και να τα αντιμετωπίζεις ηπιότερα χωρίς να χάνεις την ψυχραιμία σου.
Είναι θέμα επιλογής το πώς θα τα πάρεις και πώς θα τα αντιμετωπίσεις.

18. Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα. 

Οι προοπτικές είναι ανεξάντλητες. Κάθε στιγμή μπορούν να προστεθούν επιπλέον πράγματα σε αυτά που κάνεις ήδη. Μπορείς να διαβάσεις πιο πολλά άρθρα, να μάθεις να μαγειρεύεις, να κάνεις κηπουρική κι άλλα χίλια διαφορετικά πράγματα. Νιώθεις δημιουργικός και παραγωγικός και σβήνεις πράγματα από μια ατελείωτη λίστα όσων έχεις να κάνεις. Και όλα αυτά μοιάζουν σαν επιτεύγματα!
Η πραγματικότητα είναι πως απομακρύνεσαι από τους στόχους σου καθώς διασπάς την προσοχή σου σε άσχετα πράγματα και όσο το κάνεις αυτό, τόσο απομακρύνεσαι από τις πραγματικές σου επιθυμίες.

19. Μην εστιάζεις στα επείγονται αμελώντας τα σημαντικά!

Τον περισσότερο χρόνο μας τον περνάμε σβήνοντας μικρές φωτιές. Όλα τα επείγονται που προκύπτουν, όσο κι αν δεν το βλέπεις, δεν θα εμποδίσουν το αύριο να έρθει. Η ζωή είναι τέτοια που συνεχίζεται ότι κι αν γίνει. Όλα αυτά τα επείγοντα που τραβάνε την προσοχή σου, συνήθως δεν είναι σημαντικά.
Όταν συνηθίζεις να εστιάζεις στα επείγοντα κι όχι στα σημαντικά, τότε οι στόχοι σου απομακρύνονται.
Μπορεί να νιώθεις πως τα καταφέρνεις όλα, αλλά η ουσία είναι πως έχεις χάσει το δρόμο για τα σημαντικά!

20. Μην γεμίζεις το χρόνο σου διαρκώς

Όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή σε φίλους μας “δεν προλαβαίνω” ή “έχω δουλειά”. Ένα κομμάτι μας το απολαμβάνει το να είμαστε απασχολημένοι γιατί μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί. Παρ’ όλ’ αυτά, νιώθουμε και εξαντλημένοι, χωρίς να το πολύ-καταλαβαίνουμε το πώς έγινε. Όταν η απάντηση σε κάθε πρόσκληση (και πρόκληση) είναι “ναι”, χωρίς να σκεφτόμαστε πώς θα τα προλάβουμε όλα, τότε η ζωή μας, οι φίλοι μας και η οικογένειά μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα χωρίς να το συναισθανόμαστε.

Όταν αρχίσεις να μαθαίνεις να λες “όχι”, τότε παίρνεις την ζωή σου στα χέρια σου και την χειρίζεσαι όπως σου αξίζει κι όχι όπως προκύπτει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου