Το Άγαλμα της Ελευθερίας
Η τελετή της παράδοσης έγινε το 1886, αλλά η ιδέα υπήρχε από το 1865 όταν ο Γάλλος πολιτικός Edouard Rene Lefebvre de Laboulaye αποφάσισε ότι η Γαλλία έπρεπε να τιμήσει τις ΗΠΑ μετά τον Εμφύλιο. Το άγαλμα φτιάχτηκε στη Γαλλία και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ σε κομμάτια.
Ένας λευκός ελέφαντας
Το 1514, ο βασιλιάς Manuel της Πορτογαλίας παρουσίασε στον πάπα Λέων Ι' ένα μοναδικό δώρο: έναν αλμπίνο ελέφαντα. Ο Λέων λάτρεψε τόσο τον Χάνο (έτσι τον ονόμασε) που ανέθεσε στον Ραφαήλ να ζωγραφίσει το πορτρέτο του. Πιστεύοντας ότι ο χρυσός ήταν η απάντηση σε όλα, ο Λέων έδωσε εντολή στους υπηρέτες του Χάνο να τον ταΐζουν με επιχρυσωμένα φάρμακα, τα οποία αποδείχθηκαν μοιραία.
Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας
Ο θρύλος θέλει οι Κρεμαστοί Κήποι να ήρθαν στην Βαβυλώνα από τον Ναβουχοδονόσωρα Β' ως δώρο στη σύζυγό του Αμυίτις, η οποία νοσταλγούσε την πατρίδα της, τη Μηδία. Για να την κάνει να συνέλθει, ο βασιλιάς δημιούργησε έναν μικρό παράδεισο που περιείχε όλα τα φυτά της πατρίδας της.
Ο Δούρειος Ίππος
Αν και ο Δούρειος Ίππος σχεδιάστηκες ως δώρο από τους Έλληνες προς τους Τρώες, γνωρίζουμε ότι δεν ήταν καλό δώρο. Βλέποντας το τεράστιο άγαλμα ως ένα τρόπαιο νίκης, οι Τρώες το τράβηξαν μέσα στην πόλη για να γιορτάσουν. Αργότερα, κάμποσοι Έλληνες πήδηξαν από μέσα του και άνοιξαν τις πύλες της πόλης, επιτρέποντας στον υπόλοιπο στρατό των Ελλήνων να εισβάλει.
Η φωτιά
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας είχε την φωτιά αποκλειστικά για χρήση των θεών. Ο Προμηθέας ενοχλήθηκε απ' αυτό, έκλεψε την φωτιά, την έδωσε στους ανθρώπους και τιμωρήθηκε γι' αυτήν του την πράξη. Ο Δίας τον αλυσόδεσε σε ένα βράχο, όπου ένας αετός έτρωγε το συκώτι του.
Ο Las Meninas
Το 1656, για να ευχαριστήσει τον βασιλιά προστάτη του, ο ζωγράφος Ντιέγκο Βελάσκεθ δημιούργησε τον πίνακα Las Meninas, που απεικονίζει την Ινφάντα Μαργαρίτα με τις κυρίες επί των τιμών, ένα σκυλί, τον ίδιο τον Βελάσκεθ, τον βασιλιά Φίλιππο Δ' και τη βασίλισσα Μαριάνα της Αυστρίας.
Ένα χαλί με την Κλεοπάτρα κρυμμένη μέσα
Η Κλεοπάτρα ήθελε μια συνάντηση με τον Ιούλιο Καίσαρα, αλλά ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να το κάνει ήταν αν έμπαινε κρυφά. Έβαλε τον υπηρέτη της να την τυλίξει μέσα σε ένα χαλί, αν και μερικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν κλινοσκεπάσματα, και του είπε να την παραδώσει προσωπικά στον Καίσαρα.
Το Διαμάντι των Ορλόφ
Ο πρώην εραστής της Αικατερίνης, ο κόμης Γκριγκόρι Ορλόφ, αγόρασε ένα τεράστιο κόσμημα, με ένα διαμάντι 196 καρατίων, με την ελπίδα να αναζωπυρώσει το ειδύλλιο τους. Αν και η Αικατερίνη κράτησε το διαμάντι, η απόπειρα του Ορλόφ τελικά απέτυχε. Το κόσμημα αργότερα τοποθετήθηκε στο Αυτοκρατορικό Σκήπτρο, το οποίο εξακολουθεί να εκτίθεται στο Κρεμλίνο.
Το Πολυτιμότερο Αυγό του κόσμου
Το 1885, ο τσάρος Αλέξανδρος Γ' της Ρωσίας ήθελε να δώσει στη σύζυγο του, αυτοκράτειρα Μαρία Φεντόροβνα, ένα πασχαλινό αυγό για να εορτάσει την 20η επέτειο τους. Ο τσάρος προσέλαβε τον Peter Carl Fabergé για να δημιουργήσει κάτι ειδικό. Ο Αλέξανδρος Γ' κράτησε την παράδοση να δίνει στη σύζυγό του ένα νέο αυγό Φαμπερζέ κάθε χρόνο, και το 1895 ο γιος του Νικόλαος Β' συνέχισε την παράδοση δίνοντας στη μητέρα και τη σύζυγό του.
Πιάτα και ρούχα
Μετά την ήττα του Δαρείου Γ' στα Γαυγάμηλα, ο Μέγας Αλέξανδρος μάζεψε όλα τα πιάτα και τα μοβ ρούχα των ηττημένων Περσών και τα έστειλε στη μητέρα του.
Ένα κέρατο μονόκερου
Αφού το να δώσει κανείς έναν ολόκληρο μονόκερο ως δώρο είναι πολύ δύσκολο (κυρίως γιατί δεν υπάρχουν), το κέρατο ενός μονόκερου μοιάζει με ένα πιο εύκολο δώρο. Αυτό θα πρέπει να σκέφτηκε ο Πάπας Κλήμης Ζ' όταν παρουσίασε στον βασιλιά Φραγκίσκο Α' ένα κέρατο μονόκερου. Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα κέρατα μονόκερων μπορούσαν να ανιχνεύσουν ή να αποβάλουν το δηλητήριο. Έτσι ο Φραγκίσκος είχε πάντα κοντά του το κέρατο κατά τη διάρκεια δείπνων. Το "μαγικό" τεχνούργημα ήταν στην πραγματικότητα ένας χαυλιόδοντα.
Το Petit Trianon
Όταν ο Λουδοβίκος ΙΣτ' πήρε το θρόνο το 1775, χάρισε στη σύζυγό του Μαρία Αντουανέτα μια "μικρή" απόδραση, όπου θα μπορούσε να ξεφύγει από τις μάζες. Αρχικά το παλάτι είχε χτιστεί για την ερωμένη του πρώην βασιλιά.
Μια γούνα μήκους ενός μιλίου
Όταν ο Λουδοβίκος ΙΔ' παντρεύτηκε την εξαδέλφη του Μαρία Τερέζα, λέγεται ότι της έκανε δώρο ένα γούνινο παλτό μήκους ενός μιλίου, έτσι ώστε όταν εκείνη έκανε τους περιπάτους της στους κήπους των Βερσαλλιών, οι υπηρέτες της μπορούσαν να απλώνουν τη γούνα μπροστά της, ώστε εκείνη να περπατάει ξυπόλητη πάνω της.
Πηγή: http://e-didaskalia.blogspot.com/2014/12/13_21.html#ixzz3m5HaXzcz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου